Grundmotorik
Begrebet grundmotorik er indført af motorikkonsulenterne Anne Brodersen og Bente Pedersen. Det dækker over fælles globale bevægemønstre, det vil sige den del af bevægeudviklingen som er ens verden over uanset kulturelle forskelle.
A. Brodersen og B. Pedersen inddeler grundmotorikken i tre lag:
Sanserne
Reflekserne og reaktionerne
De grundmotoriske bevægelser
Oven på dette fundament bygger grundlegene, som også er ens verden over og til sidst færdighederne, som er kulturelt betingede.
Som motorikvejleder er det altid fundamentet jeg begynder at arbejde med, da det er her roden til motoriske problemer befinder sig. Jeg begynder forfra med klienten og arbejder med grundmotorikken, så den udvikler sig, som det var meningen fra naturens side:
Jeg stimulerer sanserne på en hensigtsmæssig måde, hvilket udløser evt. manglende reflekser, som derefter kan integreres til reaktioner eller bevidste bevægemønstre.
Det er de tre primære sanser jeg arbejder med - de som dannes tidligst i fosterstadiet: labyrintsansen, taktilsansen og kinæsthesisansen. Derudover screener jeg øjenbevægemønstre og henviser til optimetrist ved behov.
Det er vigtigt at komme i gang med træning så tidligt som muligt, hvis et barn har sanseforstyrrelser, så der er så få skævheder i udviklingen som muligt. Jo ældre barnet er før træning påbegyndes des mere arbejde er der med at rette op på udviklingen og jo længere tid tager det. Sanseforstyrrelser kan i modsætning til tidligere overbevisninger ses allerede i 2- måneders alderen.
Jeg arbejder ud fra grundtesten, som er en test udviklet af A. Brodersen og B. Petersen til testning af grundmotorikken i alle aldre fra 0 - 100+ år.
Til småbørnsforældre og pædagogisk personale har jeg lagt nedenstående link til foldere om de tre primære sanser, som A. Brodersen og B. Petersen udgav i forbindelse med projekt Tidligere indsats: